HU
Magyar
HU
Magyar
GB
English
Weboldal címe
Weboldal alcíme
Példa cím
Példa alcím

CI Centrumok 

BUDAPEST - Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika

Web: https://www.sote.hu/intezetek/?inst_id=36

1083 Budapest, Szigony u. 36.

CI Ambulancia - Baloghné Katalin

Telefon: 334-2384 (2350-as melék)

CI beálítás - Paksi Ádám - tanszéki mérnök

Telefon: 06 20 666 3872, E-mail: paksi.adam@med.semmelweis-univ.hu

Pszichológiai segítség - Dr. Szigeti Judit

Telefon: 06 20 666 3963, E-mail: szigetifjudit@gmail.com


PÉCS - Pécsi Tudományegyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika

7621 Pécs, Munkácsy M. u. 2.

Telefon.: 72/ 507-300
Fax.: 72/ 312-151

Web: https://ent.pote.hu

SZEGED - Szegedi Tudományegyetem Fül-orr-gégészeti és Fej-nyaksebészeti Klinika

6725 Szeged, Tisza Lajos krt. 111.

Telefon.: 62 545 310
Fax.: 62 545 848

Web: https://www.orl.szote.u-szeged.hu/index_o.html

DEBRECEN - Debreceni Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika

4012 Debrecen, Nagyerdei krt. 98

Telefon.: 52/ 414-763
Fax.: 52/ 414-763

Web:  https://www.ent.dote.hu  

Műtét előtt és után 

Első lépésként végeztessünk el valamilyen objektív hallásvizsgálatot, (BERA, ASSR) mely a gyermek közreműködése nélkül is pontosan megállapítja a hallásveszteség mértékét. Amennyiben 80-90 dB vagy annál nagyobb mértékű a hallásveszteség a jelenkor korszerű digitális hallókészülékeinek eredményessége ellenére is a megfelelő megoldást a cochleáris implantációs műtét jelenti.

Az agytörzsi válaszok vizsgálatára (BERA) mint korai kiváltott válasz alkalmas az idegi típusú halláscsökkenésen belül a hallóreceptorok, vagy a hallóideg, illetve a hallópálya sérülésének differenciál diagnosztikai elkülönítésére. A hallórendszer akusztikai ingerlése, -mint minden sejt működése- potenciálváltozást idéz elő, aminek latenciaideje és amplitudó konfigurációja van. A hallóideg akusztikus ingerlése következtében létrejövő agyi idegimpulzusokat mérik, majd számítógép segítségével előállítják ezek hullámmintájának képét 2000 Hz környékén.

Az agytörzsi válaszok vizsgálatát olyan betegek hallásvizsgálatára használják, akik nem tudnak, vagy nem hajlandók együttműködni a vizsgálóval. Alkalmasak például csecsemők és gyermekek halláscsökkenésének kimutatására, illetve annak megállapítására, hogy a beteg nem csak kitalálja vagy eltúlozza-e a panaszait (pszichogén nagyothallás). Bizonyos esetekben a vizsgálatok fényt deríthetnek az idegi halláscsökkenés okára is. Ha felmerül a gyanú, hogy a halláscsökkenést a kisagy-hídszögleti tumoros elváltozás okozza, egyéb képalkotó eljárások (CT, MRI) elvégzése is szükségessé válik. Az agytörzsi válaszok vizsgálata alkalmas 2000 Hz környékén hallásküszöb meghatározásra, különböző laesiók, neurológiai megbetegedések (pl. Sclerosis Multiplex) diagnosztikus elkülönítésére.

ASSR objektív hallásküszöb meghatározása, frekvencia specifikus objektív hallásküszöb meghatározás. A BERA-val ellentétben nem csak a magas, hanem a mély frekvenciájú hangok objektív hallásküszöbét meghatározhatjuk a vizsgálat segítségével. Egy nem kooperáló gyermek esetében meg tudjuk állapítani frekvenciákra lebontva a halláscsökkenés mértékét. Az ilyen objektív vizsgálattal kapott hallásküszöbnek megfelelően, akár csecsemőkorban, közreműködés hiányában is megfelelően beállítható a hallókészülék.

Műtétet előkészítő vizsgálatok

A következő lépésként fel kell keresni valamelyik műtétet végző klinikát további vizsgálatok és a műtétre való alkalmasság megállapítása érdekében. (Műtétet végző klinikák címeit megtalálja az Intézmények menüben.)

Műtét előtt érdemes megnézetni az orrmandulát és amennyiben az orvos úgy ítéli meg még műtét előtt eltávolíttatni. Az agyhártyagyulladást elkerülendően szükséges védőoltás beadatása. Az alkalmazott oltóanyagok a Prevenar és a Menjugate.

Szükséges még elvégeztetni egy CT vagy MRI vizsgálatot, hogy megállapítható legyen a csiga alkalmas-e műtéti szempontból az elektródák bejuttatására.

A CT a hagyományos röntgengépekhez hasonlóan röntgensugárral dolgozik. Speciális felvételi technika és számítástechnika segítségével azonban a hagyományos röntgenképnél sokkal részletesebb, információ-gazdagabb képet nyújt, harántmetszeti formában. A vizsgálattal ábrázolható az agy, a mellkasi és hasi szervek, a gerinc és egyéb csontok, ritkábban a vázizomzat, kimutatható e szervek daganatos, gyulladásos betegsége, sérülése, vérzése.

Fontos műtét előtt a készülék kiválasztása. Tájékozódjunk az OEP által támogatott készülékekről. Jelenleg 2 gyártó implantátumait használják a műtétek során. Érdemes utánna nézni a technikai paramétereknek, meghibásodási  statisztikáknak.

A műtét

A műtét altatásban történik és körülbelül 3 órát vesz igénybe. A műtét során a  benntartózkodó fizikus mérést végez, hogy az implantátum a megfelelően illeszkedik e a csigában és, hogy az elektródák működése megfelelő e. A műtét után részben a belsőfül megnyitása, részben az altatás következtében gyakori a szédülés és a hányás, mely a műtét napján a legerősebb és pár nap után megszűnik. Kisgyermek esetén szinte a műtét utáni nap már nem is lehet észrevenni, hogy bármi is történt volna.

A műtét utáni időszak

A műtétet követően először a  varratok eltávolítása történik meg körülbelül 7-10 nappal a műtét után. Ezután meg kell várni, hogy a seb teljesen begyógyuljon (körülbelül 4 hét) és csak ezután lehet felhelyezni a beszédprocesszort és elvégezni az első beállítást.

Az első beállítás alkalmával csak nagyon minimális hangerősséget állítanak  be szoktatva a hangokhoz a hallóidegeket. Az első pár hónapban többször szükséges a processzor beállítása majd később már csak ritkábban kell finomhangolni és kontroll vizsgálatokat végezni, hogy a készülék rendben működik-e. Ne ijedjünk meg ha az első pár hétben még a gyermekünk nem figyel fel hangokra mert ekkor még csak elég hallkra van állítva a készülék és még mivel most kezd el hallani nem is tudja, hogy a hallott hangok hasznos információt tartalmaznak számára.

Fontos ellenőrizni a fejen elhelyezkedő tappancs mágnesét, hogy nem túl erősen tapad e oda a fejbőrhöz, mert ez 
a fejbőr túlzott elvékonyodását, kidörzsölődését idézheti elő.

Műtét után oda kell figyelni:

Gyermekek esetén a csúzdázás okozta elektrosztatikus kisülések a beszédprocesszor meghibásodását okozhatják.
A reptéri ellenőrzőkapun való áthaladást kerülni kell a mágneses tér miatt.
Szárazon kell tartani a készülék külső alkatrészeit.
A rádióhullámok (pl. mobiltelefon) átmeneti gerjedést okozhatnak

Gyermekek esetén fontos a beszédprocesszor felhelyezése után a  rendszeres beszéd- és nyelvi terápia, melyben szurdopedagógus tud segítséget nyújtani.