HU
Magyar
HU
Magyar
GB
English
Weboldal címe
Weboldal alcíme
Példa cím
Példa alcím

MI A CI? 

CI = Cochleáris Implantátum. Van, aki azt mondja róla, hogy ez egy csodaszer, amivel hallóvá tehető minden siket, és van, aki azt, hogy a CI etikátlan. Mi, cochleáris implantáltak úgy gondoljuk, hogy ez a készülék visszaadja nekünk a hallás örömét, képessé tesz elsajátítani a beszédet és a kommunikációt. De mi is az a cochleáris implantátum?

A cochleáris implantátum (CI) egy olyan eszköz, ami a súlyosan nagyothallók és siketek jó részének kínál lehetőséget a hallásra. A CI nem általános csodaszer, de ha optimálisan alkalmazzák, csodás hatása lehet: a korábban semmit vagy nagyon keveset halló hallássérült a mindennapi élethez elegendő hallásra tehet szert a használatával. A CI a hallássérülés egyik legelterjedtebb fajtáján, a belső fül károsodásán segít. Lényege, hogy átveszi a károsodott belső fül funkcióját. A készülék két részből áll: egy beültetett részből (implantátum), és egy külső, fül mögött vagy testen hordató részből, amit beszédprocesszornak neveznek. Működése teljesen eltér a hagyományos hallókészülékekétől: 

A hallókészülék a hangokat próbálja felerősíteni annyira, hogy a megmaradt hallással is meghalljuk őket. Ez jól működik, ha van elegendő hallásmaradványunk, de nem segít, ha már szinte semmit sem hallunk. A CI ezzel szemben kikerüli a károsodott belső fület, és közvetlenül a hallóidegeket ingerli. Éppen ezért teljesen mindegy, hogy mekkora a halláskárosodás mértéke, a CI ugyanolyan eredményt hoz. A cochleáris implantátum tehát egy jó lehetőség olyan súlyosan nagyothalló gyerekeknek és felnőtteknek, akiknek a hallókészülék adta lehetőségek már nem elégségesek. 

A cochleáris implantátum a legtöbb siketnek és súlyos nagyothallónak vissza tudja adni a hallását. Ez a hallás azonban más, mint az egészséges hallás. Fontos, hogy a részletek megismerése után reális elvárásokat támasszunk az implantációval szemben.

A cochleáris implantátum adta lehetőségek

A cochleáris implantátum biztosítani tudja a mindennapi élethez szükséges hallást: 

hallhatjuk, érthetjük beszédpartnerünket akkor is, ha nem látjuk a száját,
nem okoz vele gondot a társalgás követése kisebb társaságokban,
minden beszédhangot ugyanúgy felerősít, még a hallókészülékkel gyakran nem hallható magas frekvenciás hangokat (sz, f, c) is.

Gyerekek esetében ez azt jelenti, hogy a cochleáris implantált kisgyerek jó eséllyel együtt tanulhat társaival. Felnőtteknél a készülék lehetővé teszi, hogy visszatérhessünk munkahelyünkre. A készülék alkalmas arra, hogy ne szoruljunk életünk végéig kommunikációs segítségre.

A cochleáris implantátum határai 

Mint minden készüléknek, a cochleáris implantátumnak is megvannak a maga határai:

a CI-s nem hall meg minden hangot: a hallásküszöb 20-40dB között szokott lenni, ami kb. a suttogás hangereje egy méterről.
A CI-vel nem hallható minden hangmagasság: minden hang, amit az ember képes kiadni, hallható a CI-vel, de az ennél mélyebb és magasabb tartományok nem feltétlenül.
A CI-s hallás nem olyan differenciált, mint az egészséges: főleg zajos környezetben nem könnyű vele kihallani a lényeget.

A technika folyamatos fejlődésének köszönhetően a CI-k is óriási fejlődésen mentek és mennek keresztül, s a gyártók folyamatosan arra törekszenek, hogy a határokat minél jobban kitolják vagy leredukálják.

Az alkalmazás feltételei

A cochleáris implantáció számos esetben segíthet a súlyos hallássérülteken és siketeken. A sikeres beavatkozás és az alkalmazás érdekében rendkívül fontos az implantáció időpontja, valamint az implantált és közvetlen környezetének motivációja. 

A cochleáris implantátumok mai fejlettsége mellett azt mondhatjuk, hogy 80 dB-nél nagyobb hallásveszteségnél már mindenképpen meg kell fontolnunk, hogy a cochleáris implantátum vagy a hallókészülék ad-e jobb eredményt. És persze nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy a jelnyelv is lehet egy alternatíva.

A cochleáris implantátum (CI) egy technikai bravúr. De mint mindennek, ennek is megvannak a maga határai. A technika ma még nem érte el azt a szintet, hogy teljes tökélyében visszaadja a hallást, és talán soha nem is fogja. Ezért fontos, hogy tudjuk, mik a CI határai.

A medve dörmögése és az egér cincogása

Igen, ezeket mind halljuk, és még ennél is többet: az egészséges emberi fül egy nagyon széles hangmagasság-skálán képes érzékelni a hangokat. A legalacsonyabb, még érzékelhető hangmagasság (20Hz) és a legmagasabb (20.000 Hz) között ezerszeres különbség van! Néhány hang tipikus hangmagassága:

A hajók mély, messze hangzó kürtje: ~200 Hz
A hangvilla (c): 261 Hz
Kutyaugatás: ~500-2.000 Hz
Madárdal: ~1.500-2.500 Hz
Egércincogás: ~3.000-6.000 Hz

De ennek a széles skálának nem mindegyik része egyformán fontos a mindennapi életben. A zene területe például ennél szűkebb (~50-7.000 Hz), az emberi hang pedig egy még kisebb területre korlátozódik (~200-4.500 Hz).

Azt, hogy a beszédre jellemző hangmagasság-terület mennyire fontos, az is mutatja, hogy az egészséges fül ezeket a hangmagasságokat önmagától felerősíti. Érthető tehát, hogy a CI fejlesztésénél is erre a területre koncentráltak: a CI sem az ennél sokkal mélyebb, sem az ennél sokkal magasabb hangokat nem érzékeli. Tipikus beállításra példa az, hogy a készülék 120 Hz-től 8.500 Hz-ig érzékeli a hangokat. Ez bőven lefedi a beszéd hangmagasságait, sőt, még a zenei hangok nagy részét is.

Ezért a kompromisszumért cserébe viszont a CI a beszéd hangmagasságait egyenletesen és teljes mértékben lefedi. Így lehet, hogy egy CI-s kisgyerek könnyedén megtanulja kimondani a magas mássalhangzókat (c, sz, f). A hallókészülékre ugyanez nem igaz: egyrészt a nagyothallók általában rosszabbul hallják a magas hangokat, másrészt a hallókészülék sem képes ezeket annyira felerősíteni, mint a mélyeket.

Összefoglalva tehát: a cochleáris implantátummal nem lehet hallani sem a nagyon-nagyon mély, sem a nagyon-nagyon magas hangokat, de a legfontosabb területet, az emberi beszédet igen – feltéve, hogy az elég hangos.

Az alábbi linken megtekintheti a cochleáris implantátum működését:

CI Centrumok 

Az országban négy CI Centrum található, ahol kiváló és felkészült orvosok és rehabilitációs csapat várja a leendő implantosokat. A centrumokról és a műtét előtti, illetve az azt követő eljárásokról az alábbi linkre kattintva olvashat bővebb információt.

Cochleáris Implantáció A-tól Z-ig (Feltöltés alatt!)