HU
Magyar
HU
Magyar
GB
English
Weboldal címe
Weboldal alcíme
Példa cím
Példa alcím

Út a halláshoz

Segítség rosszul hallok!

Sajnos sokan küzdenek hallássérüléssel. Egyes becslések szerint minden huszadik ember rosszul hall. A jó hír azonban az, hogy a hallássérülésen legtöbbször lehet segíteni. Hogyan?

A rossz hallás nagyobb baj, mint amekkoránal látszik. Aki rosszul hall, elszigetelődik az emberektől: kimarad a beszélgetésekből, nehezésre esik a telefonálás és az ügyintézés. Gyerekeknél még fontosabb a jó hallás: a rosszul halló gyerekek lemaradnak a tanulásban és nehezebben szocializálódnak. Sok oka lehet annak, ha valaki rosszul hall:

Lehet, hogy a hang nem jut el a fülünk belsejébe.
Az is megeshet, hogy eljutnak ugyan, de a belső fül nem képes érzékelni őket.
Végül az is megeshet, hogy az agy felé vezető idegpályák sérülése miatt nem halljuk a hangokat.

Ezeknek az okoknak a hátterében sok minden állhat: betegség, baleset vagy akár örökletes rendellenességek. Az okoktól és a tünetektől függően szakember tud ajánlani megoldást.

Hallásjavító eszközök 

HALLÓKÉSZÜLÉK

A legismertebb hallásjavító eszköz a hallókészülék. A hallókészülék azokon segít, akiknek kis- vagy közepes fokú hallássérülése van. A hallókészülék a megmaradt hallást erősíti fel. Sok típusa van, amelyek nem csak formában, hanem teljesítményben is különböznek.

A hallássérülésünkhöz legjobban illeszkedő hallókészüléket szakember segítségével kell kiválasztani. Sokszor előfordul, hogy az először kipróbált készülék nem segít. Ilyenkor tovább kell próbálkozni más típusokkal.

COCHLEÁRIS IMPLANTÁTUM

Azoknak, akiknek nagyon rossz a hallása, a hallókészülék már nem segít. Nekik már nincs olyan mértékű hallásmaradványuk, amit érdemes lehetne felerősíteni. Rajtuk segít a cochleáris implantátum. Ez az eszköz a belső fül feladatát veszi át. További részletek a cochleáris implantátumról itt.

BAHA

Ritkán ugyan, de előfordul, hogy valakinek nem fejlődik ki a fül külső vagy középső része. Nekik ugyan jó a belső fülük, de a hang elakad, mielőtt elérné a fül belsejét. Rajtuk segít egy különleges eljárás, a BAHA. A BAHA kikerüli a "járhatatlanná" vált külső- és középfület, és a hangokat a csonton keresztül juttatja el a belső fülbe. A csont nagyon jól vezeti a hangot, így a külvilág hangjai könnyen eljuthatnak a fül belsejéig. 

Ki tud nekem segíteni? 

A legfontosabb, hogy minél hamarabb szakorvos segítségét kérjük. Csak a fül-orr-gégész és az audiológus tudja pontosan megmondani, hogy milyen jellegű a hallássérülés, és milyen eszközzel lehet javítani a hallást.

Fontos az is, hogy a hallás szurdopedagógus segítségével fejleszthető. Minél korábban megkezdődik a hallás- és beszédfejlesztő foglalkozás, annál jobb eredmények várhatóak tőle.

Végezetül: hasonló helyzetben lévő hallássérültek sokszor nagyon értékes tanácsokkal tudnak szolgálni. Egyesületünk Mentorprogramjában is találkozhat olyan hallássérültekkel és hallássérültet nevelő családokkal, akik szívesen mesélnek saját tapasztalataikról.